Wat is remarketing?
De termen remarketing en retargeting worden steeds meer gebruikt maar tegelijk zijn het termen die voor velen nog onduidelijk zijn en heel wat vragen oproepen. Eenvoudig omschreven is remarketing het bereiken van mensen die jouw website al eerder hebben bezocht. Die mensen ga je terug aanspreken en uitnodigen om je website opnieuw te bezoeken.
Waarom je gebruik moet maken van remarketing.
Je hebt het vast zelf al meegemaakt, je hebt naar een kleedje gekeken op Zalando of naar een nieuwe printer op Cool Blue en vervolgens krijg je gedurende een aantal dagen op verschillende kanalen dat item telkens opnieuw te zien. Hoewel je dat misschien storend vond, wijst onderzoek uit dat deze vorm van remarketing uitstekend werkt en de conversieconversie
Conversie in online marketing wordt meestal uitgedrukt in percentage en gaat over het behalen van een bepaald vooropgesteld doel.
Een mogelijk doel is bv dat bezoekers van je website zich inschrijven op je nieuwsbrief. Telkens wanneer een bezoeker die actie uitvoert, spreken we van een conversie. In dit geval betekent een conversiepercentage van 5% dat 5 op 100 bezoekers zich inschrijfven op je nieuwsbrief. verhoogt.
Het is immers zo dat bezoekers zelden tijdens een eerste websitebezoek al overgaan tot een conversie. Een conversie is trouwens niet noodzakelijk een aankoop, het kan ook het achterlaten zijn van een e-mailadres, een reservatie of zelfs gewoon het bezoeken van een bepaalde pagina. Een conversie is eigenlijk datgene wat jij wil dat een bezoeker doet op je website.
Zoek opnieuw contact met de bezoeker van je website
Vaak is men tijdens zo'n eerste websitebezoek zich aan het informeren en de verschillende aanbiedingen aan het vergelijken. In dat stadium is de kans groot dat de bezoeker je website verlaat, je vergeet en nooit meer terugkomt.
Door de klant in dit proces opnieuw aan te spreken, zorg je voor een nieuw contactmoment en nodig je de klant uit je website opnieuw te bezoeken. Verkoop jij diensten dan kan je retargeting inzetten om je expertise te tonen en het vertrouwen van de bezoeker te winnen.
Heb je een webshop dan kan je de bezoekers aanspreken die bepaalde producten hebben bekeken of bepaalde producten hebben toegevoegd aan een verlanglijst of winkelmand, maar niet gekocht hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat die bezoekers vaak toch overgaan tot aankoop als ze opnieuw worden aangesproken via remarketing.
Je kan je natuurlijk ook richten tot bezoekers die wel een aankoop hebben gedaan via jouw website. Iemand die al eerder bij je gekocht heeft en tevreden was over je product zal immers makkelijker overgaan tot een tweede aankoop. Je kan hem dan bv een gerelateerd product tonen waarin je klant mogelijk ook geïnteresseerd is.
Remarketing of retargeting?
Beide termen hanteren hetzelfde principe, namelijk het opnieuw bereiken van eerdere bezoekers via online advertenties. Bij remarketing wordt ook gekeken naar de salesfunnel en in welke stap de bezoeker je website verliet. De bezoeker krijgt dan een boodschap te zien die daarmee rekening houdt.
Hoe kan je gebruik maken van retargeting?
Retargeting kan op verschillende kanalen maar Google en Facebook bieden de beste mogelijkheden en worden dan ook het vaakst gebruikt.
Start je met retargeting dan zal je eerst een klein stukje code moeten plaatsen op je website. Wil je gebruik maken van het Google netwerk dan kan je dit stukje code vinden via Google ads
Google ads
Google Ads is een advertentieprogramma van Google waarmee je een advertentie kan plaatsen in de zoekresultaten van Google. Die wordt getoond op basis van zoekwoorden die ingebracht worden. Je herkent de Ads aan het woordje “advertentie” en ze verschijnen zowel bovenaan als onderaan de organische (of onbetaalde) zoekresultaten.
, zij noemen dit een remarketingtag.
Om via Facebook een remarketing campagne op te zetten, moet je de facebookpixel installeren op je website. Dat is een stukje Javascript dat je terug vindt in je advertentieaccount.
Dankzij dit stukje code weten kanalen zoals Google en Facebook wie je website heeft bezocht waardoor het mogelijk wordt die mensen opnieuw aan te spreken.
Vervolgens maak je een advertentie met een specifieke boodschap, enkel gericht op die bepaalde doelgroep
doelgroep
Een doelgroep is een specifieke groep mensen die je wil bereiken met jouw product of dienst. Het zijn de mensen die zich er het meest door aangesproken voelen. Hoe nauwkeuriger jij je doelgroep kan bepalen, hoe gemakkelijker het zal zijn om de juiste marketingacties te ondernemen.
van je remarketinglijst.
Je kan hier gaan voor een meer algemene advertentie waardoor het niet opvalt dat je aan remarketing doet maar je kan ook specifiek de producten laten zien die de bezoeker bekeken heeft.
Of wat dacht je van onderstaande advertentie. Je moet het natuurlijk durven, maar persoonlijk vind ik het wel iets sympathieks hebben.
Op Facebook wordt je retargeting-campagne op de tijdlijn getoond van de bezoeker, net zoals je andere advertenties. Bij het opzetten van de campagne bepaal jij waar je advertentie getoond wordt, bv enkel in de tijdlijn, in de rechterkolom, enkel mobiel, enz.
Op Google kan je retargeting doen via tekstadvertenties of je kan gebruik maken van het Google display netwerk, een uitgebreid en gecontroleerd netwerk van websites, waar jouw advertentie zal getoond worden. Via de statistieken kan je constant opvolgen op welke sites je advertentie verschijnt en kan je ervoor kiezen bepaalde websites af te zetten als jij vindt dat ze niet geschikt zijn voor je campagne.
Wat kost retargeting?
Zowel op Facebook als op Google kan je al met retargeting starten vanaf 1Euro/dag. Je hebt er dus zeker geen gigantische budget voor nodig. Bovendien kan je de resutlaten constant opvolgen zodat je je budget kan aanpassen aan het succes van je remarketing campagne.
Zin gekregen om hiermee aan de slag te gaan? Contacteer me voor meer info of hulp bij het opzetten van je eerste retargeting campagne.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment