facebook video

Zoals ik in eerdere artikels al aangaf is Facebook de concurrentie aangegaan met Youtube.
Voor ons is dat belangrijk omdat je daar als ondernemer je voordeel kan uithalen. Gebruik je video in je berichten en advertenties dan zal je bereik groter zijn en je CPC (cost per click) zal lager zijn dan wanneer je gewone beelden gebruikt.
Je hoeft trouwens niet altijd te beschikken over een echte video. Je kan perfect een diavoorstelling maken op basis van foto's, Facebook zal je slideshow ook als video behandelen.

 

Video opladen op Facebook.

Aangezien Facebook en YouTube concurrenten zijn, gebruik je beter geen YouTube link om een video te tonen op Facebook. Laad dus steeds rechtstreeks een .mov of een .mp4 op.

De instellingen van je video op Facebook:

 • Bovenaan geef je een bericht in, dit verschijnt boven je video in je tijdlijn. Vat hier kort en krachtig samen waar je video over gaat. (1)
 • Aan de linkerzijde geef je de titel in van je video, die verschijnt in het beeld van je video links onderaan. (2)
 • Daaronder plaats je één of meer relevante tags, zo weet Facebook waarover je video gaat. (3)
 • In de volgende tab kan je onderschriften ingeven. Bekijkt iemand jouw video in een situatie waarin het geluid stilstaat
  (bv in de wachtzaal bij de dokter of op de bus) dan kan hij dankzij jouw onderschriften toch perfect volgen waar het over gaat. (4)
 • In het tabblad 'geavanceerd' kan je bepalen waar je video getoond wordt. Zo kan je bv rechtstreeks je video opladen op je tabblad 'video's' zonder dat hij getoond wordt in je tijdlijn. (5)
 • Onder de tab 'crossposten' kan je je video beschikbaar stellen voor meerdere bedrijfspagina's. Werk je met meerdere beheerders aan verschillende pagina's dan kan elke beheerder beslissen of hij de video wel of niet publiceert op zijn pagina. (6)
 • Een andere belangrijke instelling van je video is het startbeeld. Facebook zal je een aantal mogelijkheden voorstellen. Door op de pijlen te klikken rechts en links in het beeld kan je kiezen uit de voorgestelde beelden (7). Wil je een ander beeld gebruiken, klik dan op de knop 'aangepast' en laadt een nieuw beeld op. Wil je adverteren met de video, hou dan rekening met de 20% tekst regel van Facebook en zorg voor een startbeeld dat voldoet aan die regel. (8)

facebook video 1

Extra opties voor je Facebook video:

 • Je kan andere personen in je video taggen door te klikken op het symbooltje onderaan uiterst links. (9)
 • Door op de smiley te klikken, kan je aangeven hoe je je voelt. (10)
 • Je kan ook een locatie toevoegen, door op de knop 'inchecken' te klikken. (11)
 • Het derde symbool geeft je de mogelijkheid om een doelgroep
  doelgroep

  Een doelgroep is een specifieke groep mensen die je wil bereiken met jouw product of dienst. Het zijn de mensen die zich er het meest door aangesproken voelen. Hoe nauwkeuriger jij je doelgroep kan bepalen, hoe gemakkelijker het zal zijn om de juiste marketingacties te ondernemen.
  te bepalen
  voor je video. Dit kan handig zijn als je een video hebt die bv enkel op vrouwen gericht is of op een bepaalde leeftijd. (12)
 • Heb je gebruik gemaakt van de Facebook functie om je diensten in de kijker te zetten, dan kan je gebruik maken van de functie 'Tag een product' om één van je diensten of producten te linken aan je video. (13)
 • Vervolgens kan je je video publiceren of inplannen en dan wordt er nog een belangrijke functie zichtbaar. Klik op het pijltje naast 'publiceren' om je video in te plannen op latere datum. Gaat het over een tijdelijke actie dan kan je hier nog beslissen een vervaldatum in te geven waarop je video niet langer zichtbaar zal zijn. Als alternatief kan je een datum ingeven waarop je video niet langer verspreid mag worden maar wel zichtbaar blijft op je tijdlijn.

facebook video 2

Al die instellingen kan je ook op een later tijdstip nog aanpassen. Ga daarvoor eerst vanaf je bedrijfspagina naar de tab 'publicatietools' bovenaan. Daarna klik je in de linkerbalk op Videobibliotheek, waarna je een volledig overzicht krijgt van al je video's.
Ga je met je muis naar de video die je wil aanpassen dan zie je een symbooltje verschijnen met de melding 'Video bewerken'. Als je daarop klikt, kan je bovenstaande instellingen aanpassen.

facebook video 3

Organiseer je video's

In het overzicht van je video's op Facebook kan je een video uitlichten. Deze video wordt bovenaan getoond in je tabblad video. Klikken bezoekers van je pagina door naar je video's dan zullen ze deze waarschijnlijk eerst bekijken. Maak daar gebruik van door bv je bedrijf of je dienst kort maar krachtig voor te stellen.
Heb je meerdere video's op je Facebook bedrijfspagina staan, dan kan je ze organiseren in mappen zodat het geheel overzichtelijk blijft voor de bezoeker. In onderstaand filmpje laat ik je zien hoe je je video's organiseert in afspeellijsten.

Een call-to-action
call-to-action

Een CTA kan een stuk tekst, een button of een afbeelding zijn en is steeds een korte en krachtige boodschap die de bezoeker van je website aanzet om een volgende stap te nemen. Elke pagina in je website zou moeten eindigen met een CTA die is ingesteld op het bereiken van je doelen.
toevoegen aan je video.

Vroeger kon je tijdens het opladen heel gemakkelijk een call-to-action toevoegen aan je video. Om één of andere reden heeft Facebook deze functie verwijderd.  In onderstaande video laat ik je zien hoe je toch een call-to-action kan toevoegen.

In dit artikel hebben we het nu uitsluitend gehad over video op Facebook maar je kan natuurlijk ook YouTube inzetten om je video's te promoten. Wil je graag meer weten over het verschil tussen beide platformen, lees dan ook even mijn artikel over video op Facebook of Youtube.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment