polls facebook 1

Facebook enquêtes op je bedrijfspagina of in een groep

De voorbije jaren zijn de mogelijkheden om Facebook enquêtes of polls te maken een aantal keren gewijzigd. Op een bepaald moment was de optie zelfs volledig verdwenen.

Ondertussen is er opnieuw een mogelijkheid om een poll te starten op je bedrijfspagina, al is die wel zeer beperkt. Je klikt in je tijdlijn op 'Schrijf een bericht..' en vervolgens kies je onder de drie puntjes 'Poll'. Bovenaan schrijf je je vraag en daaronder kan je twee antwoorden ingeven waaruit je fans kunnen kiezen. Eventueel kan je nog een afbeelding kiezen bij je antwoorden en je kan bepalen hoe lang je enquête moet lopen. Meer opties biedt deze functie momenteel niet.

 

polls facebook bedrijfspagina

In groepen zijn de mogelijkheden iets uitgebreider. Daar kan je keuze geven uit meerdere antwoorden en je kan mensen de mogelijkheid bieden om zelf een extra antwoord bij te voegen.

polls facebook groepen

Meer opties met Polls for Pages

Wil je meer mogelijkheden voor je poll, dan kan je een externe tool gebruiken. De app 'Polls for pages' is mijn favoriet, hij is heel gebruiksvriendelijk en geeft je voldoende mogelijkheden om een mooie, uitgebreide enquête te starten. Bovendien zijn de gratis mogelijkheden meestal voldoende.

Ik leg je uit hoe het werkt:

 • Je vindt Polls for pages via deze link.
 • Klik op 'get started free' of 'create your first poll
 • In het volgende scherm geef je een titel in en kies je je taal
 • Daarna kan je onder de verschillende tabs je teksten ingeven.

pollsforpages 1

 • Kijk ook naar de advanced options. Je kan hier nog een aantal interessante opties kiezen.
  Zo kan je bv beslissen dat iemand zijn naam en e-mailadres moet achterlaten voor of na het invullen. Wees daar wel voorzichtig mee, het zal het aantal reacties waarschijnlijk sterk verminderen.
  Interessanter is de mogelijkheid om de resultaten al dan niet publiek te delen en om een start- en einddatum in te geven van je enquête.

 • Vervolgens ga je naar de tweede stap waar je vraag en antwoorden ingeeft. Bovenaan start je met de vraag, hou er rekening mee dat een eenvoudige vraag, die mensen zeer intuïtief kunnen beantwoorden, meer reacties zal generen.
  Onder Question type heb je hier verschillende opties. Je kan het je fans heel eenvoudig maken door hen gewoon te laten kiezen tussen een aantal antwoorden maar je kan ook een vraag stellen waarop de bezoeker een vrij antwoord kan geven. Je kan zelfs aan de bezoeker vragen om zelf een foto op te laden.

pollsforpages 2pollsforpages 3

 • Om je poll aantrekkelijker te maken, kan je ook beelden toevoegen bij de verschillende opties

 • In het volgende scherm kan je nog wat sleutelen aan de look van je poll en bv de kleur van je titels en knoppen wijzigen.
  Links onderaan kan je de slider verzetten naar smartphone om te zien of je poll ook daar goed getoond wordt.

pollsforpages 4

 • Tenslotte klik je op 'next: publish >'
  Hier krijg je opnieuw een aantal mogelijkheden:
  • Vanuit de app kan je de enquête rechtstreeks publiceren op je Facebookpagina
  • of je kan de urlurl

   De definitie van URL is Uniform Resource Locator. Elk item op internet heeft een eigen uniek adres in de vorm van een url waarbij de locatie op het internet wordt weergegeven. Een url kan bv zijn https://id4web.be/webdesign, waarbij verwezen wordt naar de pagina webdesign op mijn website.

   daaronder kopiëren en delen op je pagina
  • je kan de poll ook integreren in je website, zo kan je ook daar reacties verzamelen
  • en tenslotte kan je ook een chatbericht sturen naar je vrienden en hen uitnodigen om de poll te beantwoorden.

  pollsforpages 5
 • De antwoorden kan je uiteraard via Facebook bekijken of via de app, maar opgepast, binnen de gratis versie zijn max. 40 resultaten zichtbaar via de app.

Heb je leuke ideeën voor Facebook enquêtes? Laat het dan hieronder even weten, ik ben benieuwd....

Reacties mogelijk gemaakt door CComment