facebook advertenties

Wil je starten met Facebook advertenties dan is het belangrijk te weten dat er op Facebook twee mogelijkheden zijn om te adverteren. Vanuit je tijdlijn kan je een bericht promoten of je kan gebruik maken van advertentiebeheer. Wil je resultaat halen met je Facebook campagnes dan is het belangrijk om het verschil te kennen tussen die twee systemen.Wil je starten met Facebook advertenties dan is het belangrijk te weten dat er op Facebook twee mogelijkheden zijn om te adverteren. Vanuit je tijdlijn kan je een bericht promoten of je kan gebruik maken van advertentiebeheer. Wil je resultaat halen met je Facebook campagnes dan is het belangrijk om het verschil te kennen tussen die twee systemen.

Optie 1: een bericht promoten

Een bericht promoten is de gemakkelijkste manier om te adverteren en is door Facebook in het leven geroepen om adverteren heel laagdrempelig te maken. Helaas is dat ook de duurste werkwijze en de aanpak met de minste mogelijkheden.
In het artikel 'Bericht boosten op Facebook, niet de beste optie', lees je meer over de nadelen van de boost-knop.

 

promoten of advertentiebeheer gebruiken

Optie 2: advertentiebeheer gebruiken

Wil je het best mogelijke resultaat uit je budget halen, dan ga je beter met advertentiebeheer aan de slag. Daarin heb je alle mogelijke functionaliteiten om heel precies je doelstelling te bepalen en het juiste doelpubliek te bereiken.

Advertentiebeheer van Facebook is naast Google Ads
Google Ads

Google Ads is een advertentieprogramma van Google waarmee je een advertentie kan plaatsen in de zoekresultaten van Google. Die wordt getoond op basis van zoekwoorden die ingebracht worden. Je herkent de Ads aan het woordje “advertentie” en ze verschijnen zowel bovenaan als onderaan de organische (of onbetaalde) zoekresultaten.

momenteel zeker de beste online tool om te adverteren maar de concurrentie op Facebook is ondertussen ook groot. Wil je een succesvolle campagne opzetten dan is het niet meer voldoende om snel een beeld te kiezen, wat tekst te schrijven en 20 Euro te investeren gedurende één weekend.

Een facebook campagne moet onderdeel zijn van een goed doordachte strategie, je moet een duidelijk doel hebben, een verhaal, een krachtig beeld en een sterke landingspaginalandingspagina

Dit is een pagina op je website waar de bezoeker automatisch op terecht komt (landt) na het volgen van een link, bijvoorbeeld vanuit een sociale media of vanuit Google Ads. Elke pagina kan dus een landingspagina zijn maar vaak worden er ook specifieke of tijdelijke landingspagina’s geschreven om een bepaalde dienst, een product
op je website. 

Start je pas met online adverteren, neem dan de tijd om te testen wat voor jou werkt en maak gebruik van de statistieken om je campagne constant te verbeteren. Start steeds met een laag budget en verhoog je budget stapje voor stapje als die goede resultaten oplevert.


Lees voor je start met je campagne eerst nog deze 13 tips:

13 tips om een succesvolle Facebook advertentie te lanceren :

1. De juiste afbeelding

Het eerste wat mensen zien is de afbeelding. Die moet de aandacht trekken, je boodschap ondersteunen en mensen aanzetten om verder te lezen.
Enkele tips:

  • Gebruik bij voorkeur eigen beelden. Plaats je een foto bij 'ons team', toon dan ook echt je eigen team.
  • Maak je regelmatig gebruik van stockbeelden, let dan goed op welke beelden je kiest en verlies daarbij je doelgroep
    doelgroep

    Een doelgroep is een specifieke groep mensen die je wil bereiken met jouw product of dienst. Het zijn de mensen die zich er het meest door aangesproken voelen. Hoe nauwkeuriger jij je doelgroep kan bepalen, hoe gemakkelijker het zal zijn om de juiste marketingacties te ondernemen.
    niet uit het oog. Toon geen grote zaal met honderden mensen als je workshops geeft voor kleine groepjes.
  • Gebruik beelden met heldere kleuren, vermijd rommelige foto's
  • Gebruik een herkenbaar gezicht of een mascotte waardoor mensen je posts snel herkennen.
  • Toon beelden van klanten die gebruik maken van je dienst of product
  • Gebruik nooit beelden van Google, mogelijk rust er auteursrecht op wat je een serieuze geldboete kan opleveren.

2. Afbeeldingen op het juiste formaat

Gebruik de juiste afmetingen voor je beelden, zodat ze zowel op desktop als op mobiele toestellen goed getoond worden. De afmetingen zijn afhankelijk van de gekozen doelstelling maar Facebook geeft steeds het ideale formaat aan bij het opzetten van je advertentie. De meest gebruikte afmetingen zijn 1200 x 628 pixels of 1200 x 1200 pixels.

3. Zet weinig of geen tekst in je beeld

Beperk steeds de hoeveelheid tekst in je beeld. Facebook houdt niet van afbeeldingen vol tekst en zal je daardoor minder bereik geven of je advertentie zelfs afkeuren. Een korte slogan, logo of promotekst kan nog wel maar overdrijf zeker niet. Ben je niet zeker of de hoeveelheid tekst ok is, gebruik dan deze Facebook tool om je afbeelding te testen.

Een beeld zoals hieronder, vol tekst, is niet aantrekkelijk en nodigt niet uit om te gaan lezen. In een bericht laat Facebook dit gewoon toe maar in een advertentiecampagne zal Facebook het afkeuren. Beter had geweest om enkel de foto te gebruiken en de tekst erboven te plaatsen.


Gebruik niet te veel tekst in je Facebook afbeelding

4. Gebruik video

Overweeg het gebruik van video in je facebook advertentie. Video is ontzettend populair en kan je bereik enorm verhogen. Belangrijk is wel dat je je video rechtstreeks oplaadt op Facebook en geen gebruik maakt van een YouTube link. Facebook is namelijk de concurrentie aangegaan met YouTube en ziet dus liever geen links verschijnen van dat kanaal.

Enkele tips voor het gebruik van video op facebook:

  • Trek de aandacht binnen de eerste 3 seconden, zodat de gebruiker blijft kijken.
  • Vertel eventueel in het begin dat er op het einde nog een mooie aanbod volgt.
  • Veel mensen kijken op smartphone zonder geluid, dus zorg ervoor dat de boodschap duidelijk is zonder geluid of voorzie ondertiteling
  • Voeg een call-to-action
    call-to-action

    Een CTA kan een stuk tekst, een button of een afbeelding zijn en is steeds een korte en krachtige boodschap die de bezoeker van je website aanzet om een volgende stap te nemen. Elke pagina in je website zou moeten eindigen met een CTA die is ingesteld op het bereiken van je doelen.
    toe op het einde van je video, bv een link naar je website
  • gebruik je vaak video op Facebook, maak dan het tabblad video's actief, je krijgt dan een pagina met een mooi overzicht van al je Facebook video's

5. Bepaal je doel

Voor je start met een campagne is het belangrijk om zeer goed te weten welk doel je wil bereiken. Wil je meer bezoekers op je website? Of meer volgers voor je Facebookpagina? Of wil je dat mensen je app installeren? Facebook biedt verschillende mogelijkheden, aan jou om het juiste doel te kiezen.

Mogelijke doelstellingen voor je Facebook advertentie:

  • Verkeer naar je website: meer bezoekers naar je website trekken
  • Bereik: je advertentie wordt getoond aan zoveel mogelijk mensen
  • Appinstallaties: je wil dat je app zoveel mogelijk geïnstalleerd worden
  • Videoweergaven: je video wordt zo veel mogelijk tonen
  • Leads genereren: mensen kunnen naam en e-mailadres achterlaten via een Facebook formulier
  • Betrokkenheid bij bericht: je wil vooral dat mensen reageren, liken en/of delen
  • Pagina-vind-ik-leuks: je wil meer likes voor je Facebook bedrijfspagina
  • Reacties op evenementen: je wil vooral aandacht voor je evenement
  • Chatberichten: laat mensen reageren via chat en neem persoonlijk contact op
  • ConversiesConversies

    Conversie in online marketing wordt meestal uitgedrukt in percentage en gaat over het behalen van een bepaald vooropgesteld doel.
    Een mogelijk doel is bv dat bezoekers van je website zich inschrijven op je nieuwsbrief. Telkens wanneer een bezoeker die actie uitvoert, spreken we van een conversie. In dit geval betekent een conversiepercentage van 5% dat 5 op 100 bezoekers zich inschrijfven op je nieuwsbrief.
    : je wil een bepaalde actie meten. Dat kan een aankoop zijn maar ook bv de download van een e-boek
  • Verkopen uit catalogus: heb je een catalogus met producten op facebook, dan kan je met deze doelstelling de verkoop stimuleren
  • Winkelverkeer: organiseer meer bezoekers naar je fysieke winkel

6. Schrijf een sterke tekst

Schrijf een advertentietekst die de aandacht trekt of nieuwsgierigheid wekt zodat mensen verder willen lezen. Gebruik woorden die aanzetten tot actie zoals 'nu, snel, ontdek, help, alleen vandaag, beperkt aanbod, gratis,....'
Test zowel met lange als korte teksten. Er wordt vaak gezegd dat je tekst kort en krachtig moet zijn, maar in praktijk blijkt dat langere teksten vaak juist meer resultaat opleveren.

7. Test verschillende beelden en teksten

Facebook biedt sinds korte tijd de mogelijkheid om binnen één campagne verschillende beelden, teksten en call-to-actions te testen. Facebook gaat dan op zoek naar de combinatie met de beste resultaten en laat die verder lopen.
In onderstaande video laat ik je kort zien hoe je zo'n campagne opzet.

video dynamische Facebook advertenties maken

8. Besteed aandacht aan je landingspagina

De meeste Facebook advertentiecampagnes verwijzen naar een landingspagina op een website. De kwaliteit van die landingspagina bepaalt het succes van je campagne.  In een ander artikel geef ik je 10 tips voor een goede landingspagina, lees die zeker even door.

9. Kies de juiste call-to-action.

Onderaan je advertentie komt een call-to-action knop die je doelgroep moet aanzetten de volgende stap te nemen. De keuzes die je hebt, zijn afhankelijk van het gekozen doel bij het opzetten van je campagne. Kies steeds de call-to-action die het best aansluit bij je boodschap.

10. Richt je tot de juiste doelgroep.

Het bepalen van de juiste doelgroep is één van de belangrijkste onderdelen van je campagne. Als je niet de juiste mensen bereikt, gooi je je budget weg. Facebook biedt verschillende manieren om doelgroepen op te zetten.

Wil je mensen bereiken die je bedrijf nog niet kennen dan kan je een doelgroep aanmaken op basis van regio, leeftijd, geslacht en interesses. Maar je kan ook gebruik maken van een vergelijkbare doelgroep op basis van je websitebezoekers, e-maillijst of Facebookfans. Facebook gaat dan zelf een analyse maken van die groep en spreekt vervolgens een nieuwe groep aan die de dezelfde kenmerken vertoont. Meestal werkt deze tactiek beter, dus het is zeker de moeite waard om dit uit te testen.

Over doelgroepen valt nog heel wat te vertellen. In mijn blogartikel 'de juiste doelgroep bereiken met je Facebook advertenties' ga ik dieper in op de verschillende mogelijkheden.

11. Toon je advertentie op de juiste plaatsen en kanalen.

Met de advertentietool van Facebook kan je niet enkel op Facebook adverteren maar ook op Instagram en op het audience network. Het audience network is een netwerk van websites en apps buiten Facebook en maakt het mogelijk je bereik ook buiten Facebook te vergroten. Dat is zeker het proberen waard al raad ik je wel aan steeds de resultaten op te volgen via de statistieken.
Daarnaast kan je ook binnen Facebook en Instagram nog een aantal keuzes maken en bv beslissen om je advertenties wel of niet te tonen in stories, marketplace, in-stream video, enz.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste kanalen en mogelijkheden:

  • Desktop en/of mobiel
  • Facebook nieuwsoverzicht
  • Instagram overzicht
  • Facebook marketplace
  • Facebook video overzichten
  • Rechterkolom op Facebook
  • Instagram explore
  • Messenger
  • Facebook stories
  • Instagram stories
  • Messenger stories
  • In-stream video's op Facebook
  • Facebook zoekresultaten
  • Gesponsorde chatberichten in messenger
  • Facebook expressartikelen
  • Audience network

Facebook zelf raadt automatische plaatsingen aan maar dat geeft je weinig controle. Kies liever voor handmatige plaatsingen en bekijk voor je start met de campagne of er kanalen zijn waar je liever niet getoond wordt. Wil je bv zeker niet getoond worden op marketplace, dan kan je die alvast uitschakelen.
Laat vervolgens de advertentie minimum een week lopen en ga vervolgens in de statistieken kijken wat voor jou werkt en wat niet. Heb je op bepaalde kanalen veel vertoningen maar komt er geen resultaat uit, dan kan je dat kanaal alsnog afzetten.

12. Maak gebruik van remarketing.

Mensen ondernemen zelden actie de eerste keer dat ze een website bezoeken.  De bezoeker kent jou nog niet, heeft nog geen vertrouwen en is nog niet overtuigd van de kwaliteit van je product of van jouw expertise. Onderzoek wijst uit dat er gemakkelijk 5 tot 8 contactmomenten nodig zijn voor iemand actie onderneemt en voor jou kiest. Door gebruik te maken van remarketing spreek je mensen aan die je website al bezocht hebben en kan je dat aantal contactmomenten verhogen. Meer hierover vind je in mijn artikel 'Meer resultaat met je advertenties, start met remarketing'.

13. Gebruik de statistieken

Controleer regelmatig de resultaten van je campagne. Loopt je advertentie niet helemaal zoals verwacht, heb je te weinig vertoningen of te weinig kliks? In dit artikel lees je wat realistische verwachtingen zijn en wat je kan doen om de resultaten van je Facebook advertentie te verbeteren.

Met deze tips kan je alvast aan de slag maar Facebook Advertentiebeheer heeft nog veel meer functionaliteiten en er komen er steeds nieuwe bij. Wil je echt als een pro aan de slag met advertentiecampagnes, dan is een één-op-één opleiding ideaal. We gaan dan samen aan de slag, overlopen alle opties en functionaliteiten en zetten samen een campagne op.
Als Vlaamse ondernemer kan je voor deze opleiding gebruik maken van kmo-portefeuille waardoor je tot 30% steun krijgt van de Vlaamse overheid. Meer weten? Neem contact op via martine@id4web.be.

Misschien ook interessant voor jou:

blogartikel de juiste doelgroep bereiken via facebook advertentiesblogartikel facebook ads of Google Ads

Heb ik je geïnspireerd met dit artikel of heb je nog vragen over e-mailmarketing
e-mailmarketing

E-mail marketing is een krachtige vorm van direct marketing waarmee je op een eenvoudige en persoonlijke manier producten of diensten kan promoten via e-mail. Het is een goedkope en snelle manier om nieuwe klanten te werven, bestaande klanten te overtuigen om tot actie over te gaan (bv kopen) en relaties met klanten te beheren.
, laat dan hieronder even een reactie achter. Ik beantwoord elke vraag persoonlijk, beloofd ;-)

Reacties mogelijk gemaakt door CComment