Wat is er nieuw op Facebook?

Wie regelmatig gebruik maakt van Facebook, regelmatig berichten of advertenties plaatst, heeft vast al gemerkt hoe vaak er wijzigingen zijn. Soms zijn dat kleinigheden maar regelmatig komen er nieuwe functionaliteiten bij of wordt een manier van werken plots helemaal omgegooid.

In dit artikel geef ik je regelmatig een overzicht van wat nieuw is op Facebook. Vaak worden nieuwe functionaliteiten en wijzigingen niet overal tegelijk uitgerold. Mogelijk zie je hier dus regelmatig nieuwe functies verschijnen die je zelf nog niet hebt. Geduld is dan de enige oplossing.

Facebook nieuws september 2020

Belangrijke regel voor Facebook advertenties geschrapt!

Misschien heb je het al gehoord?
Facebook heeft één van zijn meest controversiële regels, betreffende de toegelaten hoeveelheid tekst in advertentie-afbeeldingen, volledig geschrapt.

 

Sinds 2012 was er een serieuze beperking op de hoeveelheid tekst die je mocht gebruiken in afbeeldingen voor advertenties. Bevatte meer dan 20% van je advertentie tekst dan lag het bereik van je advertentie sowieso lager. Gebruikte je heel veel tekst, dan werd je advertentie mogelijk zelfs niet weergegeven.

rastertool oud

Deze regel werd nu volledig over boord gegooid. En zoals steeds met grote wijzigingen zijn de reacties hierop zeer verdeeld, van opluchting tot ergernis. Sommigen geloofden het nieuws ook niet waardoor marketeers massaal gingen testen met afbeeldingen vol tekst.

Uit die testen bleek al snel dat het inderdaad niet meer uitmaakt hoeveel tekst je op afbeeldingen plaatst. De campagnes hadden stuk voor stuk een goed bereik en een goede kost-per-klik.

 

Wat doen we daar nu mee?

In een aantal gevallen zal het gemakkelijker worden om een boodschap over te brengen. Ik heb ook wel een paar keer gevloekt op die beperking van 20%.

Er zijn er ook veel die roepen dat dit een slechte beslissing is van Facebook en dat we nu massaal heel lelijke advertenties gaan te zien krijgen die vol tekst staan.

Persoonlijk denk ik dat het wel zal meevallen en dat we een mix gaan zien van geen, weinig en veel tekst. Testen wat het best werkt zal de komende maanden de boodschap zijn.

Wat vind jij van deze aanpassing?
Ga je zelf experimenteren met advertenties met weinig en veel tekst?
Heb je al echt lelijke dingen gezien?
Laat het dan even weten in de commentaar. Ik ben echt benieuwd naar jullie mening en ervaring!


Facebook nieuws juli 2020

Facebook shops is gestart

De eerste stap naar het gebruik van de nieuwe Facebook shops is klaar voor gebruik.

Hoe starten?

Vanop je bedrijfspagina klik je link bovenaan op de menu en klik je op ‘handelsbeheer’.

facebook shops 01

Lukt dat (nog) niet, dan kan je hetzelfde proberen vanop https://www.facebook.com/business/shops.

facebook shops 02
Klik dan eerst op ‘aan de slag’ en probeer opnieuw of je in de menu kan doorklikken naar ‘handelsbeheer’.

Klik in het volgende scherm opnieuw op ‘aan de slag’.

facebook shops 03
Je kan nu kiezen waar de klant zijn aankoop moet voltooien:
- op je website -> de beste keuze voor iedereen die al een webshop heeft
- betalen via Facebook of Instagram -> momenteel helaas enkel beschikbaar voor de US
- privé bericht -> klanten kunnen je dan een chatbericht sturen waarna je de aankoop verder kan bespreken

facebook shops 04

Die laatste optie is een goede start voor wie geen webshop heeft maar toch graag wil starten met online verkoop via Facebook. Heb je wel een webshop, dan kies je natuurlijk voor de eerste optie en link je door naar je webshop.

In het volgende scherm kies je het juiste account. Klik daarna op ‘volgende’ onderaan de pagina.

facebook shops 05

Kies een accountnaam en klik opnieuw op volgende.

facebook shops 06
In het volgende scherm kies je op welk Facebook en/of Instagram je shop actief moet worden.

facebook shops 07

Vervolgens moet je een catalogus hebben met producten. Heb je al een bestaande dan kan je die in deze stap selecteren; Heb je nog geen catalogus of wil je een nieuwe maken, dan selecteer je die optie.

facebook shops 08

In het laatste scherm klik je op ‘winkel maken’ om je aanvraag in te dienen.

facebook shops 09

Is je shop goedgekeurd dan zie je op je Facebook bedrijfspagina een extra knop ‘shoppen’. Op Instagram komt er een extra knop in je bio met ‘winkel bekijken’.

facebook shops 10 

Veel succes!


Facebook nieuws juni 2020

Facebook shops

 facebook shops 2


Meer dan ooit is het duidelijk geworden dat ook voor kleine winkels een eigen webshop alsmaar belangrijker wordt. Tijdens de lockdown van de voorbije maanden zijn mensen massaal via internet gaan kopen, vaak omdat ze weinig keuze hadden. Ook mensen die dat eerder niet deden, hebben nu het gemak van online winkelen ontdekt en ze zullen er dan ook gebruik van blijven maken.

Een eigen webshop is natuurlijk ideaal maar voor retailers die dat (voorlopig) niet zien zitten, komt Facebook met een mooie alternatief, de Facebook webshop.

Helemaal nieuw is dat niet. Met Facebook shopping kan je nu al je producten promoten en via Facebook in de kijker zetten, eventueel met een link naar je webshop.
Maar nu biedt Facebook ook de optie om je producten direct te verkopen via het platform. Je eigen e-commerce dus op je Facebook-pagina waar bezoekers producten kunnen bekijken én kopen. Bovendien zal je de look van je shop voor een groot deel kunnen personaliseren met je logo, huisstijlkleuren enz.

Persoonlijk vind ik niet dat je onderneming afhankelijk moet zijn van Facebook. Stel dat je hier een zeer mooie verkoop haalt en Facebook verandert plots de regels, dan zie je mogelijk je verkoop helemaal instorten.  Een eigen webshop is altijd de betere oplossing, die is immers helemaal van jou, die ziet er uit zoals jij het wil en je hebt ten allen tijde de touwtjes in handen.
Maar wil je snel starten met een webshop of testen of een webshop voor jou wel een toegevoegde waarde is, dan is Facebook Shops de perfecte oplossing.

Wat moet je weten over Facebook Shops

 • goed voor de verkoop van fysieke producten of tickets
 • op je pagina komt een knop 'winkel bekijken'
 • je shop kan ook gelinkt worden aan je Instagram-account
 • op stories kan je een swipe-up installeren die rechtstreeks naar je shop gaat
 • remarketing op wat bezoekers bekeken hebben wordt nog makkelijker
 • het gebruik van de functie is gratis maar bij elke aankoop betaal je 5% aan Facebook, met een min. van 0,40 €

Google Shops wordt momenteel wereldwijd uitgerold, maar de kans is groot dat je hem nog niet kan gebruiken. Wil je zo snel mogelijk toegang hebben, dan is het goed om nu al een aantal producten toe te voegen aan Facebook shopping (je moet daarvoor geen webshop hebben). Je ontvangt dan automatisch een bericht zodra de nieuwe Google Shops voor jou beschikbaar is.

Facebook kiest voor een nieuwe look

facebook nieuwe layout

Al van in 2019 kondigt Facebook een nieuw design aan maar nu zien we het ook stilaan overal verschijnen.

Wat is er verandert?

 • navigatie: vooral het navigatiemenu is gewijzigd en overzichtelijker geworden. Boven je nieuwsfeed komt er een nieuwe balk met verschillende snelkoppelingen.
 • Facebook stories: ze worden alsmaar populairder en krijgen in de nieuwe lay-out bovenaan een prominente plaats
 • Facebook heeft nu ook een donkere modus, die verbruikt minder energie en biedt de ogen meer rust
 • Via de 'meer'-knop kunnen bezoekers doorklikken naar je andere kanalen zoals Pinterest, Instagram, YouTube, enz.
 • Video wordt nog belangrijker met Facebook Watch, de ‘video on demand’ dienst van Facebook.
 • facebook groepen krijgen meer aandacht, met een eigen feed waar je door recente berichten van je verschillende groepen kan scrollen zonder daadwerkelijk naar de specifieke groep te gaan.

Geen echt grote wijzigingen dus, deze update is vooral gericht op het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid en het overzichtelijker en rustiger maken van de interface. Hoewel het toch weer even zoeken zal zijn in het begin, denk ik toch dat ze daar in geslaagd zijn.

Heb je nog steeds de oude lay-out en wil je weten of je al kan overschakelen?

Klik in de blauwe balk bovenaan uiterst rechts op het pijltje. Zie je onderaan 'overschakelen naar de nieuwe lay-out', dan heb je geluk en kan je de nieuwe lay-out gebruiken.

Andere wijzigingen?

Heb jij nog een wijziging ontdekt waar je iets over wil vertellen of waar je een vraag over hebt, laat het me hieronder even weten en ik neem het mee op in dit artikel.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment