Wat is LinkedIn?
LinkedIn is een zakelijk sociaal netwerk en is momenteel het grootste professionele netwerk ter wereld met zo'n 675 miljoen gebruikers. Ook in België is dit platform zeer populair met 3 miljoen gebruikers waarvan gemiddeld 50% er ook actief gebruik van maakt.
Als gebruiker kan je een profiel opstellen met daarop je huidige en vorige werkzaamheden, je opleidingen en vaardigheden. Het is dus een soort visitekaartje en CV maar het is nog veel meer dan dat, het is vooral ook een heel krachtige manier om je te profileren als expert, je online zichtbaarheid te verhogen en nieuwe contacten te leggen met potentiële klanten.
Hoe kan je LinkedIn inzetten?
LinkedIn kan je in de eerste plaats inzetten om in contact te blijven met je bestaande relaties. Laat zien waar je mee bezig bent, deel waardevolle content en reageer ook regelmatig op de updates van je netwerk.
Daarnaast kan je het kanaal gebruiken om je netwerk uit te breiden en nieuwe contacten te leggen.
Enkele voorbeelden:
- Heb je een aantal visitekaartjes gekregen op een netwerkavond? Zet ze om in contacten op LinkedIn.
- Zoek vroegere collega's of studiegenoten op
- Vraag je eerstegraadscontacten om je te introduceren bij tweedegraadscontacten
- Wordt lid van groepen waar jouw doelgroep
doelgroep
Een doelgroep is een specifieke groep mensen die je wil bereiken met jouw product of dienst. Het zijn de mensen die zich er het meest door aangesproken voelen. Hoe nauwkeuriger jij je doelgroep kan bepalen, hoe gemakkelijker het zal zijn om de juiste marketingacties te ondernemen.
actief aanwezig is - ....
Hoe actiever je aanwezig bent op LinkedIn hoe meer waarde je hier zal uithalen en hoe gemakkelijker het wordt om gevonden te worden door de juiste doelgroep.
Heb je wel een LinkedIn account maar is daar nauwelijks iets ingevuld en doe je er verder niks mee dan is dat een gemiste kans.
Zet nu de eerste stap en breng alvast je profiel in orde.
10 tips voor een perfect LinkedIn profiel:
1. Pas de url van je LinkedIn profiel aan
Personaliseer je profiel door in de urlurl
De definitie van URL is Uniform Resource Locator. Elk item op internet heeft een eigen uniek adres in de vorm van een url waarbij de locatie op het internet wordt weergegeven. Een url kan bv zijn https://id4web.be/webdesign, waarbij verwezen wordt naar de pagina webdesign op mijn website.
je naam te gebruiken. Dit kan eenvoudig door rechts bovenaan te klikken op 'openbaar profiel en URL bewerken'. Klik op het potloodje naast de url en geef een nieuwe url in, bij voorkeur één waarin je naam voorkomt.
2. Vul je contactgegevens in
Wil je LinkedIn gebruiken om nieuwe klanten of medewerkers aan te trekken, maak het mensen dan gemakkelijk om contact met je op te nemen. Vermeld dus steeds je (zakelijk) e-mailadres en telefoonnummer.
Bij de contactgegevens kan je ook drie url's ingeven. Zelf heb ik 2 websites, één voor online marketingonline marketing
Dit is het verkopen van producten of diensten via digitale weg. Het is daarbij belangrijk om met de juiste strategieën de exacte doelgroep tot kopen te laten overgaan. De basis van online marketing is een grondig onderzoek en analyse zodat de juiste marketing strategieën gebruikt wordt.
en één voor grafische activiteiten. De derde url heb ik gebruikt om mijn blog
blog
Een blog of weblog is een online dag- of logboek dat op regelmatige basis door de blogger (schrijver) geactualiseerd wordt. Het kan ook een nieuwtjes platform zijn op een website. Blogs worden meestal chronologisch gepost, met het meest recente artikel bovenaan. Er kunnen in een blog behalve tekst ook afbeeldingen of video’s voorkomen. Afhankelijk van de schrijver en het onderwerp kan een blog tot duizenden bezoekers per dag hebben.
in de kijker te zetten.
Heb je naast je zakelijke website ook een website voor een uit de hand gelopen hobby dan kan je die hier ook vermelden, mogelijk zegt dat iets over wie jij bent waardoor dit toch ook zakelijk weer relevant kan zijn.
3. Je kort profiel vervolledigen
Je kort profiel is het eerste wat iemand ziet op LinkedIn, daar wil je dus een goede eerste indruk maken en de belangrijkste info meegeven:
- Profielfoto: LinkedIn is een professioneel netwerk, gebruik dus een zakelijke foto. Vakantiefoto's zijn hier echt niet op zijn plaats. Gebruik een foto waarop je goed herkenbaar bent, liefst eentje waarbij je recht in de camera kijkt. Geen foto plaatsen is geen optie. Iemand die naar jou zoekt op LinkedIn zal twijfelen of hij wel de juiste persoon te pakken heeft en als je verschijnt in een zoekresultaat zal het gebrek aan een foto weinig vertrouwen geven.
- Headerbeeld: Zorg voor een herkenbaar headerbeeld. Dat kan iets zijn dat verwijst naar je activiteiten of je kan een beeld gebruiken dat aansluit bij je huisstijl. Hou er rekening mee dat het headerbeeld op mobiele toestellen vaak niet volledig zichtbaar is. Wil je je logo gebruiken, test dan zeker op verschillende mobiele toestellen of je logo wel zichtbaar is. Een tekst of baseline zou ik om dezelfde reden eerder afraden.
- In de kopregel vertel je heel kort wat je doet. Eventueel, als je nog ruimte over hebt, kan je dit nog aanvullen met iets persoonlijk. Belangrijk is dat je je trefwoorden gebruikt in de kopregel, zodat je daar ook op gevonden kan worden.
4. Schrijf een uitgebreide samenvatting
Wil iemand meer over je te weten komen dat zal hij de tekst van je samenvatting onder 'info' gaan lezen. Die mag dus best uitgebreid zijn. Vertel wat je doet, welke dienst of product jouw bedrijf aanbiedt en wat je onderscheid van de concurrentie.
Verdeel je tekst in korte paragrafen en gebruik, indien mogelijk, opsommingen om je tekst vlot leesbaar te maken op een scherm. Eindig met een call-to-action
call-to-action
Een CTA kan een stuk tekst, een button of een afbeelding zijn en is steeds een korte en krachtige boodschap die de bezoeker van je website aanzet om een volgende stap te nemen. Elke pagina in je website zou moeten eindigen met een CTA die is ingesteld op het bereiken van je doelen.
en verwijs bv naar je website voor meer informatie of referenties.
Wil je je samenvatting nog aantrekkelijker maken, voeg er dan afbeeldingen, video of een presentatie aan toe.
5. Uitgelichte items toevoegen
Onder uitgelicht kan je links, media, bijdragen of artikelen extra onder de aandacht brengen. Een goede plaats om een link te plaatsen naar je e-boek, een presentatie of een belangrijk blogartikel.
6. Laat zien welke ervaring je hebt
Onder ervaring plaats je alle relevante werkervaring. Een bijverdienste of studentenjob die niet relevant is voor je carrière, kan je eventueel gewoon weglaten. Bij elke ervaring kan je ook een omschrijving plaatsen, die kan je gebruiken om de opgedane ervaring extra in de kijker te zetten.
7. Toon je vaardigheden
Onder de tab 'vaardigheden en onderschrijvingen', kan je tot 50 vaardigheden ingeven, die jouw contacten dan weer kunnen onderschrijven. Klik je op 'nieuwe vaardigheid toevoegen' dan kan je trefwoorden ingeven. LinkedIn zal suggesties doen waaruit je kan kiezen. Later kan je ze dan rangschikken zodat de belangrijkste bovenaan komen. Enkel de drie bovenste zijn onmiddellijk zichtbaar, dus kies daar de vaardigheden die belangrijk zijn en waarop je graag wil gevonden worden.
8. Prestaties aanvullen
Onder prestaties kan je nog een hoop extra info kwijt. Je hebt daar keuze uit een aantal opties die misschien nogal vaag zijn maar dat heeft het voordeel dat je ze kan inzetten zoals voor jou best past.
Je hebt hier kiezen uit publicatie, patent, cursus, project, onderscheiding of prijs, testscore, taal of organisatie.
Ga hier creatief mee om en bekijk hoe je deze sectie kan gebruiken om je expertise te tonen. Heb je een groot project gerealiseerd, een boek gepubliceerd, een onderscheiding gekregen, .... je kan het hier allemaal kwijt.
9. Aanbevelingen vragen of geven
De aanbevelingen worden vaak een beetje genegeerd en nochtans zijn ze een belangrijk onderdeel voor ondernemers die LinkedIn willen inzetten om nieuwe prospecten te bereiken. Niet is immers zo overtuigend als de aanbeveling van een tevreden klant.
Is dat lastig om te vragen? Minder dan je denkt. Heb je net een project afgerond en weet je dat die klant supertevreden is, maak er dan een gewoonte van om kort daarna een aanbeveling te vragen. Je zal merken dat mensen dat met plezier voor je doen.
Vind je dat toch moeilijk, begin dan met zelf aanbevelingen te geven, vaak is dat al voldoende om eentje terug te krijgen.
10. Laat van je horen
Is je profiel aangevuld en up to date, dan is het tijd om ook actief te zijn op je account. Als je niks doet en geen interactie creëert zal je account immers weinig opleveren.
Plaats regelmatig een update en zorg daarbij voor content die interessant is voor jouw doelgroep.
Enkele voorbeelden:
- een link naar je blogartikel
- een link naar je e-boek
- een tip of trick om iets sneller of beter te doen
- een foto of video van een project waar je mee bezig bent
- een vraag, gericht naar je doelgroep
- een kijkje achter de schermen van je bedrijf
- ....
Reageer ook regelmatig op de posts van je netwerk, plaats een commentaar, like of deel ze. Zo creëer je meer interactie.
Wie nog een stap verder wil gaan, kan ook lid worden van groepen. Je kan bv groepen zoeken binnen dezelfde branche waar je gemakkelijk kennis kan uitwisselen of je kan een groep zoeken waar jouw doelgroep op aanwezig is om zo nieuwe potentiële klanten te bereiken.
Nu is het jouw beurt om actief aan de slag te gaan met LinkedIn en ook online een professioneel netwerk uit te bouwen.
Zijn wij nog niet gelinkt op LinkedIn, klik dan hier en stuur me een uitnodiging om te linken. Vermeld daarbij even in de uitnodiging dat je dit blogartikel gelezen hebt.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment