BouncepercentageBouncepercentage
Is het percentage bezoekers dat op je website landt maar weer vertrekt zonder te klikken of een andere pagina te bekijken. Een hoog bouncepercentage is nadelig voor je ranking op Google.
staat voor het percentage bezoekers dat op je website landt maar weer vertrekt zonder te klikken of een andere pagina te bekijken.
Vraag is waarom die bezoeker zo snel weer weg is?
Was je website niet aantrekkelijk genoeg, was de inhoud niet wat de bezoeker verwachtte of duurde het laden te lang?
Je hoort het al, een hoog bouncepercentage kan er op wijzen dat er iets mis is.
Maar wat is een hoog bouncepercentage?
- <20% is extreem goed
- 20-40% is zeer goed
- 40-60% is het meest voorkomend
- 60-80% is hoog
- >80% is problematisch
Een bouncepercentage van om en bij de 40% is dus een goed gemiddelde.
Welke invloed heeft het bouncepercentage op je Google-ranking?
Een hoog percentage is nadelig voor je ranking op Google en dat is niet onlogisch. Je wil zelf ook graag dat bezoekers lang op je website blijven en verschillende pagina's bezoeken. Dat wijst er immers op dat die bezoeker interesse heeft in jouw dienst of product.
Ook voor Google is een hoog bouncepercentage een negatief signaal. Wanneer jouw bezoekers vaak niet meer dan één pagina op je site bekijken, besluit Google daaruit dat je website mogelijk niet interessant genoeg is en wordt hij lager gerankt.
Je zou dus kunnen stellen dat je "niet goed bezig bent" als je site boven de 40% wordt geklasseerd, maar klopt dat wel?
Een website met een interessante blogpagina kan een hoog bouncepercentage hebben maar toch over een trouw lezerspubliek beschikken dat zich beperkt tot het lezen van de blog zonder andere pagina's te bekijken. Een hoog bouncepercentage kan dan acceptabel zijn.
Heb je een website met een verkooppagina die loopt als een trein, dan geeft een hoog bouncepercentage ook voor jou een vertekend beeld. Je wil verkopen via je site en dat is precies wat er gebeurt, dus is er geen probleem.
Ook mensen die alleen maar op zoek zijn naar hoe ze jouw bedrijf kunnen bereiken of bellen, zullen niet verder gaan dan de contactpagina, maar zijn voor jou wel interessante bezoekers.
De invloed van het bouncepercentage op je plaats in de zoekmachines blijft echter wel een feit, dus, zelfs al ken je de oorzaak, het blijft een goed idee om te werken aan een lager bouncepercentage.
Waar vind je dat bouncepercentage?
In Google analytics kan je heel snel je bouncepercentage terugvinden. Weet je niet wat Google Analytics is, lees dan zeker mijn artikel over dit onderwerp, want deze gratis tool moet je gewoon hebben als je meer resultaat wil halen met je website.
In deze video toon ik je hoe je je bouncepercentage opzoekt in Google Analytics.
Hoe verlaag je je bouncepercentage?
Tip 1: Waardevolle content
Je content is natuurlijk de belangrijkste manier om klanten op je website te houden. Vraag je steeds af waar je bezoeker naar op zoek gaat, welke antwoorden hij zoekt en wat hij op je website wil doen en stem daar je inhoud op af.
Tip 2: Maak je website visueel aantrekkelijk
Een website moet er aantrekkelijk uitzien met een mooi design en sterke beelden. Een website die er rommelig of verouderd uitziet zal moeilijker bezoekers kunnen vasthouden.
Tip 3: Verbeter je laadtijd
Cijfers hebben bewezen dat een website die traag oplaadt (>3 seconden!) het bouncepercentage met 25% kan verhogen. Zeker op mobiele toestellen haken mensen heel snel af als het laden te lang duurt. In dit artikel lees je meer over de snelheid van je website en hoe je de laadtijd
laadtijd
Dit is de snelheid waarmee een website geladen wordt. Laadt je website te traag, dan haken je bezoekers af en gaan op zoek naar een ander site. Ook Google weet dit waardoor de laadsnelheid ook een belangrijke rankingfactor is. Controleer dus regelmatig de snelheid van je website en onderneem actie wanneer je belangrijke vertragingen opmerkt.
kan verbeteren.
Tip 4: Vermijd dat pop-ups de inhoud blokkeren
Jaag je bezoekers niet al na één seconde weg door hen te overvallen met opdringerige pop-upspop-ups
Dit is een klein venster dat verschijnt op een pagina van een website. Vaak gebeurt dit doordat de bezoeker een bepaalde actie onderneemt. Pop-ups kunnen reclameboodschappen bevatten of de bezoeker aansporen tot call-to-action.. Vooral mobiel kan dit erg storend zijn, omdat ze vaak het hele scherm beslaan en moeilijk weg te klikken zijn.
Nochtans kunnen pop-ups ook goede resultaten opleveren, op voorwaarde dat je er verstandig mee omspringt. Tips hierover vind je in mijn blogartikel over pop-ups gebruiken.
Tip 5: Verbeter de mobielvriendelijkheid
Is je website niet aangepast voor smartphone en tablet dan jaag je die bezoekers massaal terug weg. Aangezien we de laatste jaren het aantal mobiele gebruikers sterk zien stijgen, is mobielvriendelijkheid een absolute noodzaak geworden.
Tip 6: Interne linken en call-to-actions
Door in je teksten te linken naar andere pagina's maak je de website gebruiksvriendelijker maar zorg je er ook voor dat mensen sneller doorklikken naar andere pagina's. Daarnaast zou elke pagina moeten eindigen op een duidelijke call-to-action
call-to-action
Een CTA kan een stuk tekst, een button of een afbeelding zijn en is steeds een korte en krachtige boodschap die de bezoeker van je website aanzet om een volgende stap te nemen. Elke pagina in je website zou moeten eindigen met een CTA die is ingesteld op het bereiken van je doelen.
waarbij je aangeeft welke volgende stap de bezoeker kan nemen. Dat kan een koop-nu-knop zijn onderaan een verkooppagina of een misschien-ook-interessant-knop onderaan een blogpagina.
Tip 7: Installeer een zoekfunctie
Zeker op grotere websites is het voor de gebruiker soms echt zoeken naar de juiste informatie. Een zoekfunctie kan dan een zeer handig hulpmiddel zijn om je bezoeker op je website te houden en snel te helpen.
Mijn eigen bounce-ervaring
Gedurende lange tijd had ik met id4web.be een bouncepercentage van ongeveer 55%. De belangrijkste oorzaak daarvan was mijn uitgebreide blog waar ik mensen naartoe stuurde via social media en nieuwsbrieven.
Al die bezoekers lazen mijn blog en verlieten vervolgens mijn website. Op zich niet erg want mijn doel was daarmee bereikt maar ik was toch niet zo gelukkig met dat hoge bouncepercentage.
Om dat probleem op te lossen ben ik op zoek gegaan naar manieren om mijn blog anders in te richten. In mijn blogartikelen zie je nu heel vaak linken naar andere pagina's, verwijzingen naar andere blogartikels die aansluiten bij het onderwerp en regelmatig verwijs ik naar de downloadpagina van een gratis e-book
e-book
Een e-book is een digitaal boek en kan een gedigitaliseerde versie van een bestaand boek zijn of een nieuw geschreven boek dat niet in papiervorm verschijnt. E-books worden op een e-reader gelezen, maar ook op gewone computerschermen, tablets of smartphones, afhankelijk van het bestandsformaat.
.
Ook op andere pagina's ging ik aan de slag met duidelijke call-to-actions zodat mijn pagina's nooit doodlopen.
Op het moment dat ik dit artikel schrijf staat mijn bouncepercentage op 0,36%, wat bewijst dat bovenstaande tips wel degelijk werken!
Wat nu?
Met bovenstaande tips kan je al heel wat doen om je bouncepercentage te verlagen. Controleer daarbij regelmatig je resultaten in Google Analytics, zo zie je al snel of bepaalde verbeteringen ook resultaat opleveren.
Kan je nog wat extra hulp gebruiken, neem dan contact op om te bekijken hoe ik je best kan helpen.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment