Je hebt het misschien ook al meegemaakt, je doet aanpassingen aan je website, je gaat kijken naar het resultaat en je ziet helemaal geen veranderingen!
Waar je hier last van hebt, is het cachegeheugen van je browser.

 

Wat is dat, een cachegeheugen?

Cache is een opslagplaats waarin tijdelijk gegevens worden opgeslagen. Meestal heb je daar enkel voordeel van omdat dankzij dit cachegeheugen de websites sneller worden opgeladen.

Nadeel is dat je sommige wijzigingen misschien niet onmiddellijk zal zien.

Hoe kan je de cache leegmaken ?

Zoals jullie weten gebruik ik vooral Firefox en regelmatig ook Chrome.

In Firefox heb ik een eenvoudige extensieextensie

Een extensie kan verschillende betekenissen hebben.
1. domeinextensies: hier gaat het over de letters die na het laatste punt komen in de domeinnaam. Bv .be voor België of .nl voor Nederland
2. documentextensie: geeft aan wat voor soort bestand het is. Bv. .pdf of .docx
3. Google Ads extensies: zijn extensies die als doel hebben je advertentie te ondersteunen
geïnstalleerd die het probleem in 99 % van de gevallen perfect oplost. De empty cache button  kan je eenvoudig installeren door te klikken op 'add to firefox'. Na de installatie verschijnt er een klein icoontje in de balk van Firefox en kan je daar eenvoudig op klikken om je cache leeg te maken.

cleacache firefox

Ook voor Chrome is er een extensie die goed werk levert, nl clear cache, ook zeer eenvoudig te installeren door te klikken op 'toevoegen voor chrome'.

clearchache chrome 1

In het volgend scherm krijg je dan nog een aantal keuzemogelijkheden die wel nuttig kunnen zijn, zoals bv de periode waarover je wil clearen. Heb je dat ingesteld dan kan je het venster gewoon sluiten en staat het symbooltje in de werkbalk. In vergelijking met de tool voor Firefox is deze wel behoorlijk langzaam.

clearchache chrome 2

Een andere manier in Chrome is dat je op de menu klikt in de rechter bovenhoek. Kies vervolgens 'meer hulpprogramma's en daarna 'browsergegevens wissen'. Vervolgens kan je kiezen over welke periode je je cache wil leegmaken en of je nog andere gegevens wil wissen.

clearchache chrome 3

Gebruik deze tools telkens wanneer je een wijziging in je website niet onmiddellijk ziet verschijnen.Reacties mogelijk gemaakt door CComment