gevaar

Beveilig je website en je bezoekers

Om je website veilig, snel en betrouwbaar te houden is het belangrijk je website goed te onderhouden. Je beschermt daarmee niet alleen je website maar ook je bezoekers. Hackers zijn er immers bedreven in websites te injecteren met software zonder dat je dit als eigenaar beseft waardoor je ook je bezoekers ongewild in gevaar brengt.

Vergelijk het met onderhoud van je auto. Na de aankoop zal je ook je wagen zo goed mogelijk willen onderhouden om te zorgen dat jijzelf en je passagiers veilig zitten en om de levensduur van je auto te verlengen. Eigenlijk geldt net hetzelfde voor je website.

Beveiliging en hostinghosting

Webhosting is een dienst waarbij webruimte ter beschikking wordt gesteld zodat je website online kan getoond worden.

Een professioneel hostingbedrijf zal veel belang hechten aan de veiligheid van de servers en verwachten dat de websites die zij hosten steeds volledig virusvrij zijn. Zij willen immers niet het risico lopen dat de servers en/of andere websites besmet worden. Ondervinden zij problemen op jouw website, dat hebben zij het ten allen tijde het recht je website (en bijhorende e-mailadressen) te blokkeren tot de problemen opgelost zijn.

Cms en veiligheid

Werd je website gebouwd met een cms-systeem zoals Wordpress of Joomla dan zijn er ook regelmatig updates beschikbaar, zowel voor het systeem zelf als voor de extensiesextensies

Een extensie kan verschillende betekenissen hebben.
1. domeinextensies: hier gaat het over de letters die na het laatste punt komen in de domeinnaam. Bv .be voor België of .nl voor Nederland
2. documentextensie: geeft aan wat voor soort bestand het is. Bv. .pdf of .docx
3. Google Ads extensies: zijn extensies die als doel hebben je advertentie te ondersteunen
of plug-ins die gebruikt werden. Die updates gebeuren helaas niet automatisch maar zijn wel belangrijk voor de beveiliging van je website. Bij het grootste deel van de sites die gehackt worden gaat het immers om websites die niet onderhouden zijn en waarop verouderde functionaliteiten in gebruik zijn.

Door gebruik te maken van een onderhoudsabonnement zorgt je er voor dat je website steeds up-to-date blijft, zowel wat betreft functionaliteit als bescherming tegen gekende hackingmethodes.

Heb je nooit een update of migratie laten uitvoeren op je website dan gaat het vroeg of laat waarschijnlijk fout lopen. Je website wordt gehackt, je provider blokkeert alles en dan blijkt dat je versie zo oud is dat updaten of migratie geen optie meer is. Een volledig nieuwe website met alle bijhorende kosten zal dan de enige oplossing blijken.
Maw: je hebt je auto niet onderhouden en nu is hij pertotal.

Onderhoud website en prijzen

Het is moeilijk om een vaste prijs te geven voor onderhoud.
De prijs van een onderhoudsabonnement is immer afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Is je website eerder eenvoudig of juist zeer complex?
  • Maak je gebruik van een webshop met betaalsysteem?
  • Hoveel plugins worden er gebruikt?
  • Is er extra programmatie op maat voorzien?
  • Gaat je voorkeur uit naar maandelijks onderhoud of is per kwartaal of zelfs jaarlijks voldoende?

Aangezien onderhoud steeds belangrijker wordt, doen wij bij het ontwikkelen van een nieuwe website automatisch een voorstel voor onderhoud.
Werd je website niet door ons gemaakt, vraag je webdesigner dan om een voorstel te maken zodat je niet voor onprettige verrassingen komt te staan.
Heb je je website zelf gemaakt en ben je technisch handig, dan kan je het mogelijk ook zelf doen. Vergeet het niet in te plannen zodat onderhoud regelmatig op de agenda blijft staan.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment